IKSO sport

Een sportmarathon met een hart

Sportmarathon voor een hartveilige school!

Lions Club Denderleeuw – Denderlions – en de secundaire school IKSO slaan de handen in elkaar om de gemeente Denderleeuw hartveilig te maken. Om de aankoop van defibrillatoren te financieren organiseert IKSO een sportmarathon op vrijdag 17 februari 2017. Lions Club Denderleeuw sponsort het initiatief. Op vrijdag 24 maart wordt het project in het IKSO feestelijk afgesloten met de inhuldiging van de toestellen en een toespraak van dokter Brugada, die dit initiatief ten volle steunt.

 

IKSO wil een hartveilige school zijn en organiseert daarom een 24-uren sportmarathon waarvan de opbrengst zal gebruikt worden om AED-toestellen (Automatische Externe Defibrillatoren) aan te kopen.  Lions Club Denderleeuw wil van Denderleeuw een volledig hartveilige gemeente maken en breidt het initiatief uit met bijkomende toestellen. Op dit ogenblik heeft de gemeente Denderleeuw reeds drie openbaar toegankelijke AED-toestellen op haar grondgebied geplaatst. Dat is niet voldoende. Door de samenwerking tussen IKSO en Lions Club Denderleeuw worden beide doelen bereikt : een hartveilige school en een hartveilige gemeente.

 

De AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. De toestellen worden geplaatst aan de buitenkant van de gebouwen en zijn dus voor iedereen vrij toegankelijk.

 

Jaarlijks sterven er in ons land ongeveer 11.000 mensen aan een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. “Enkele minuten kunnen bepalend zijn om een mensenleven te redden. Een defibrillator is hierbij vaak noodzakelijk. Daarom willen we aan alle scholen van onze vzw KOD eentje plaatsen. Dat zijn heel dure toestellen en met de opbrengst van onze sportmarathon alleen gaan we dit niet kunnen financieren,” zegt Nico Van den Borre, directeur van IKSO. Er komen toestellen aan de gebouwen van IKSO, campus Nieuwstraat en campus Middenstraat, en de scholen van ’t Landuiterke in de wijken Huisegem en Leeuwbrug. Lions Club Denderleeuw neemt een groot deel van de investering voor zijn rekening. Jan Heiremans van Lions Club Denderleeuw: “We werden geïnspireerd door het initiatief van Dr Brugada die een AED toestel voor zijn praktijk plaatste. Een hartveilige gemeente is voor ons cruciaal. Wij steunen elke jaar enkele goede doelen voor het welzijn en de gezondheid van de mensen uit Denderleeuw en zijn buurgemeenten. Het is fijn dat we dat nu kunnen doen in samenwerking met de scholen uit Denderleeuw.” Er zullen ook opleidingen worden  gegeven voor de leraren van het IKSO, zodat ze het logo van ‘hartveilige school ‘ kunnen dragen, Lions Club Denderleeuw zorgt voor enkele sessies om inwoners van Denderleeuw op te leiden. Deze opleidingen gebeuren in samenwerking met de vzw Heartsaver. Dr. Brugada is peter van deze vzw en hij ondersteunt de actie van IKSO en Lions Club Denderleeuw – Denderlions.