IKSO zingt!

Leonardo: het koor

Leonardo: het koor

Interview met Miguel Van Vaerenbergh:

 

Vanwaar kwam het idee om een koor op te starten?   

 

Vorig jaar nam ik deel aan een nascholing rond creatief musiceren in de tweede graad. Tijdens de pauze vertelde een collega muzikale opvoeding over het succes van zijn koor en ik dacht: “Waarom richten we in onze school geen koor(tje) op?”.
Zodoende heb ik enkele leerlingen aangesproken en ook zij zagen dat meteen zitten. Onze eerste repetitie was meteen een schot in de roos. We doopten ons koor “KoorXO”.
We zijn nu aan ons tweede werkjaar bezig en de groep wordt almaar groter. Op dit moment telt het koor zo’n 45 leden.

 

 

Het zingen is erg populair onder de jeugd. We vermoeden dat het niet moeilijk was om het nodige zangtalent te vinden?

 

 

Inderdaad. Het koor van de laatste editie van de muzikale avond heeft daar een grote rol in gespeeld. Het enthousiasme van al die zangeressen werkte heel aanstekelijk en die groep vormde eigenlijk de basis van KoorXO.
Daarnaast zag en hoorde ik heel wat leerlingen zingen tijdens de pauzes op de speelplaats. Niet alleen op campus Nieuwstraat, maar evenzeer in de Middenstraat. Het enige wat mevrouw Kirsten Van den Borre en ikzelf hebben gedaan is ervoor zorgen dat al die leerlingen werden samengebracht in de groep die we nu hebben.

 

Hoe zou je het koor zelf beschrijven? (enthousiast, zelfstandig, een hechte groep,…)

 

Misschien moet ik eerst iets vertellen over onze werkwijze, want die is toch een tikkeltje speciaal. De meesten denken dat mevrouw Kirsten Van den Borre en ik de leiding hebben over het koor, maar eigenlijk staan wij wat aan de zijlijn.
Het zijn de twee koorleidsters, Tessa en Mentissa, die de touwtjes in handen hebben. Zij kiezen, in samenspraak met de rest van het koor, de liedjes die we zingen, maken ze zelf meerstemmig én leren ze aan de rest van de groep. Wij werken zelfs niet met partituren! Alles gebeurt auditief, op het gehoor, zodat iedereen kan meezingen, ongeacht of je muziek kan lezen of niet. En dat maakt het zo mooi. Op die manier laten we een song op een natuurlijke manier groeien. Uiteraard hoort daar ook af en toe een foutje bij.
Verder is het een heel hechte groep waar samen zingen en samen plezier maken centraal staan. We gaan ook op een heel vriendschappelijke manier met elkaar om. Als iemand het moeilijk heeft, staan er meteen tien koorleden klaar om die leerling op te vangen. Het is dus meer dan alleen maar wat liedjes zingen.

 

Zit er (individueel) potentieel in het koor?

 

Ik hoef je niet te vertellen dat onze school bulkt van talent! Niet alleen op muzikaal vlak! Ik zag onlangs onze IKSO-voetbalploeg aan het werk, jawadde!

Uiteraard proberen we het koor zo goed mogelijk te laten klinken en daarvoor kunnen we inderdaad rekenen op heel wat zangtalent. Er zitten zelfs enkele eerstejaars bij die ik binnen enkele jaren de leiding van het koor zie overnemen, maar daarvoor is het nu nog wat vroeg.
We vinden het belangrijk dat iedereen in het koor zijn talent(en) kan ontplooien en dat we daardoor van onze leerlingen gelukkige leerlingen kunnen maken… Of je nu fantastisch zingt, of niet zo fantastisch, het maakt allemaal niet zóveel uit. Samen plezier vinden in het musiceren staat bij ons op de eerste plaats!

 

Heb je nog verdere plannen met het koor ( vb. optredens, innovaties,…)?

 

 

Voorlopig werken we verder zoals we bezig zijn. Dat lijkt me de beste manier om nog te groeien. Verder zouden we graag wat meer a capella zingen. Dit wil zeggen dat we graag enkele liedjes zouden willen brengen zonder instrumentale begeleiding.
Wat optreden betreft: er zijn enkele gesprekken aan de gang met organisatoren buiten de school, maar daarvan is er nog niets geconcretiseerd. Er staat een huwelijksviering van een collega op de agenda en waarschijnlijk hoor je ons ook aan het werk op de opendeurdag van de school.
Verder zijn er plannen voor een benefietconcert eind april in samenwerking met solidariteitskoor “Dwarsbalk”. De opbrengst gaat naar het goede doel.
Voor de rest zien we wel wat er nog uit de bus komt.
Als er nog leerlingen of leerkrachten zijn die willen aansluiten bij de groep kan dat nog tot 10/02. Iedereen is welkom!

Nico De Backer