IKSO luistert

Een getuige vertelt over het leven in de Sovjet-Unie

Een unieke getuigenis: het leven in de Sovjet-Unie

Voor de paasvakantie was er op IKSO een vervangleerkracht voor wiskunde, meneer Prusov. Hoewel hij heel goed Nederlands praat, heeft hij een andere origine. Hij is afkomstig van Wit-Rusland (Minsk).
Hij lijkt een gewoon leven gehad te hebben, maar niets is minder waar. Meneer Prusov heeft zijn jeugd doorgebracht in oorlog.
Omdat de zesdejaars oorlogen leren analyseren en begrijpen in de lessen geschiedenis, is hij één lesuur komen spreken over zijn ervaringen.

 

Een greep uit deze getuigenis …

 

 

Oorlog in de Sovjet-Unie

 

In de Sovjet-Unie was er een totale dictatuur waarbij elke politieke activiteit uiterst verboden was. Slechts één partij was wettelijk. Een van de dingen die er heerste in de Sovjet-Unie was dat alles staatseigendom was, zelfs de kleinere zaken zoals een wasserij, kapsalon, plaatselijke winkels,… Mensen die een privédomein hadden, werden onmiddellijk afgevoerd naar een concentratiekamp. Het waren jaren van grote terreur.

 

 

Ervaringen

 

“Ik ben in het totaal 15 jaar naar school geweest, wat op zich zeer weinig is. Daarna moest ik meteen gaan werken. Dit was zo bij alle jongeren uit de Sovjet-Unie en ondanks het harde werk, verdienden we zeer weinig.  Bovendien was de sfeer niet erg gezellig. Wanneer we over straat liepen, werden we er elke dag aan herinnerd dat de oorlog nog niet voorbij was. Verder konden we het nieuws niet volgen, er was een totale isolatie aan informatie. Het zijn herinneringen die ik nooit meer kan vergeten, de beelden van toen zitten nog steeds in mijn gedachten en zullen daar nog heel lang ronddwalen.” Aldus meneer Prusov.

 

 

Reacties leerlingen

 

“Het was interessant om eens een onderwerp van geschiedenis te krijgen van iemand die het zelf heeft meegemaakt. Ik vond het wel een beetje jammer dat hij maar één les gekregen heeft om zijn verhaal te doen, wat in feite veel te weinig was om zijn ervaringen te vertellen.”

  • Simon

 

“Het was een zeer interessante les. Normaal wordt geschiedenis neutraal verteld, maar bij deze les was dat zeker niet het geval. De oorlog werd weergegeven vanuit een ander perspectief, dat maakte het indrukwekkend.”

  • anoniem