IKSO leeft

IKSO telt 951 leerlingen

IKSO van start met 951 leerlingen, een record.

Vips

De leerlingen werden op de eerste schooldag onthaald als vips. IKSO stelt de leerlingen centraal en daarom werd alles uit de kast gehaald: de rode loper werd uitgerold, twee leerkrachten plaatsten zich aan de poort om de ‘security’ te verzekeren en de leerlingen werden vergast op een receptie met een drankje en een hapje. Alles stond in het teken van het jaarthema ‘IKSO raakt je.’ Er waren snoepjes in de vorm van een hartje en lekker fruitsap. “De leerlingen moeten zich meteen welkom voelen, ” vertelt de coördinator van de 3de graad Joost Delcourt. “Daarom ontvangen de leerkrachten hen ook graag op een speciale manier.

 

IKSO gaat recht naar het hart

De school werkt dit jaar rond het thema ‘IKSO raakt je’. Er wordt in het onderwijs veel gewerkt met het hoofd, maar het hart is minstens even belangrijk. Er moet aandacht zijn voor inspanning en ontspanning, lichaam en geest, mogen en moeten, creativiteit en discipline. De school wil dat iedereen het hart op de juiste plaats draagt. Alle leerlingen ontvingen als cadeau bij het naar buiten gaan een rood veiligheidslicht.

 

Leerlingenaantal weer fors gestegen

Op 1 september telt IKSO 951 leerlingen. Dat zijn er opnieuw een 70-tal meer dan vorig jaar. “Als we dat vergelijken met 10 jaar geleden, spreken we over meer dan 200 leerlingen extra voor IKSO.” De school botst meer en meer op de grenzen van haar infrastructuur. “Een kleine 10 jaar geleden zijn we keihard gaan werken aan de kwaliteit van ons onderwijs. We zijn gestart met extra opleiding en training, doorgedreven kwaliteitszorg en vooral een open blik op de toekomst. Dat heeft ervoor gezorgd dat meer en meer ouders ons het vertrouwen geven. We moeten dat vertrouwen blijven waarmaken. We vernieuwden heel wat lokalen met de allernieuwste digitale borden en een nieuwbouwproject zal van start gaan begin 2018.” Dat zegt Nico Van den Borre, directeur van IKSO. In de scholen in de streek bleef het leerlingenaantal de voorbije jaren stabiel terwijl het in IKSO bleef oplopen. Vanaf dit jaar komt daar nog bij dat het aantal 12-jarigen in de regio zal stijgen. Dit zal de aanvoer van nieuwe leerlingen nog vergroten. Daarom zal de inschrijvingsstop waar IKSO nu al 2 jaar mee werkt verder moeten worden uitgebreid. “We blijven onze missie getrouw en we willen dat onze leerlingen vooral graag naar school komen en gelukkig de schoolpoort verlaten. We blijven verder investeren om van IKSO een aangename leer- en werkplek te maken,” aldus nog de directeur.

 

Lerende van de toekomst zit in IKSO

De eerste schooldag was een voltreffer! De sfeer zat goed, het weer was aangenaam en iedereen was klaar om er een fantastisch jaar van te maken! Bruno Bronselaer, adjunct-directeur van IKSO gelooft erin: “Wij proberen er te zijn voor alle leerlingen en we proberen voortdurend te vernieuwen. Het Fins onderwijsmodel waarbij de focus wordt gelegd op het werk in de klas wint ook bij ons meer en meer terrein. We willen het leerrendement van elke les verhogen, zodat de lestijd optimaal wordt benut en er nadien ook ruimte is voor sport, cultuur en ontspanning.” Heel veel tevreden leerlingen en ouders geloven eveneens in deze aanpak. De verantwoordelijke voor de studiekeuzebegeleiding, Luc De Backer kan dit alleen maar bevestigen: “De resultaten van onze oud-leerlingen liegen er niet om. Dit jaar bv. zijn 2 en wellicht 3 oud-leerlingen geslaagd voor de toelatingsproef arts. Dat is zeer goed, wetende hoe weinig geslaagden er zijn.” Kamiar Torabi, vorig schooljaar afgestudeerd op IKSO, behaalde enkele weken geleden een bronzen medaille op de internationale Geo-olympiade waar hij het opnam tegen de beste leerlingen van over heel de wereld.