IKSO verkent de wereld!

Eva getuigt ...

Oh Oh Portugal!

Eva Taelman, een leerlinge van onze school, was op uitwisselingsreis naar Portugal en vertelt haar verhaal!

 

Olá! Mijn uitwisseling zit er alweer een maand op en ik blik met veel plezier en een lach op mijn gezicht terug naar deze drie fantastische maanden. Tussen het vorige artikel en mijn terugkeer heb ik de kans gehad om nog meer mooie dingen te bezoeken. Tijdens een verlengd weekend ging ik samen met mijn gezin naar Régua om daar een boottocht op de rivier Douro te maken. De rivier Douro staat bekend om zijn vele wijngaarden, hier groeien de druiven die men gebruikt om Port en Dourowijn te maken. Tijdens onze boottocht zagen we een bosbrand van redelijk dichtbij, dat weekend waren er weer vele bosbranden die voor nog meer doden op de teller zorgden.

 

27018352_2006562462893159_1346496602_o

De week nadien was er voor alle AFS studenten in Portugal een oriëntatieweekend. We verbleven in Almada, vlakbij de rivier de Taag en vanuit onze kamer konden we het bekende standbeeld van Cristo Rei (=Koning Christus ) zien. We deden er allerlei activiteiten die met onze uitwisseling te maken hadden, en we konden er onze problemen en ervaringen kwijt bij de vrijwilligers of bij de andere studenten. ’s Avonds werd er een proefavond georganiseerd en iedereen bracht een specialiteit mee van zijn of haar land zodat de rest dit kon proeven. Alle Belgen hadden, hoe kan het ook anders, chocolade mee.

 

26972863_2006562459559826_951511155_o

Halloween! Mijn zusje organiseerde een Halloweenfeestje thuis voor haar vriendinnen en na het eten (hotdogs gesneden in de vorm van een vinger met veel “bloed”, ketchup, erbij) deden we een trick-or-treattocht, of zoals ze het hier zeggen: ‘Doces ou travessuras’. Halloween is niet zo populair als in Amerika, maar wel populairder dan in België.

 

26972152_2006562439559828_189305179_o

Toen het nog mooi weer was, wou ik daar graag van profiteren en ging ik samen met een andere Belgische AFS-studente naar Belém. Hier verkopen ze de wereldberoemde Pasteis de Belém, kleine gebakjes met pudding vanbinnen die je in elke pastelaria kan krijgen. Na zo een lekker gebakje gegeten te hebben bezochten we ‘Torre de Belém’. Deze toren werd vroeger als verdedigingstoren gebruikt, nu is het een toeristische trekpleister.

 

26972516_2006562442893161_1766710482_o

In de tussentijd had ik natuurlijk ook nog school. Voor sommige vakken verliepen de lessen een beetje moeizaam omdat de taal heel moeilijk is voor mij. Vakken zoals wiskunde, aardrijkskunde en Engels verliepen wel goed. Midden oktober was er ‘Dag van de leerling’, we hadden toen geen lessen, maar er waren wel allerlei activiteiten zoals sport, karaoke, dans en enkele creatieve opdrachten. Hopelijk hebben jullie allemaal genoten van de herfstvakantie, iets wat ze daar helaas niet hebben aangezien school pas op 15 september begon. Sinds vorige week zijn er volop schoolverkiezingen aan de gang, er is een strijd tussen twee groepen voor een plaats in het leerlingenparlement. De strijd gebeurt een beetje zoals je soms in de Amerikaanse films ziet: elke groep neemt een deel van de speelplaats in en huurt muzikanten in en deelt eten uit. Ook hangen er overal posters omhoog met daarop de beloften die elke groep maakt als ze winnen. Eind november zat mijn groot avontuur er bijna op en kwam mijn laatste schooldag in zicht. Tijdens mijn allerlaatste Portugese les kreeg ik enkele cadeautjes van mijn klas. Na school gingen we samen nog iets drinken en een stuk taart eten, toch een heel raar gevoel om te weten dat ik deze mensen nooit meer ga terugzien.

 

Tijdens mijn laatste week ging ik samen met een andere AFS-studente en een vriendin van haar naar een plekje in een van de vele steegjes van Lissabon, ‘Pop cereal Café’ genaamd. Het is een concept waar ik nog nooit eerder van gehoord had. Dit café verzamelt alle cornflakessoorten van over de hele wereld en stelt dan heerlijke mixen samen die je tegen een lage prijs en vergezeld van een flesje melk kan proeven. Diezelfde week had mijn gastmama een grote verrassing voor mij, voetbaltickets voor Sporting. Ik had haar namelijk verteld dat ik graag eens naar een voetbalmatch wou gaan, maar het was er nog niet van gekomen.

 

En toen was het zover, 2 december. Met een klein hartje moest ik afscheid nemen van mijn gastgezin en verzamelde ik met de andere studenten aan de luchthaven om allemaal samen naar Zaventem te vliegen waar ons nog een 5-daags kamp te wachten stond. Hier ontmoette ik mensen van over de hele wereld die voor drie maanden in Europa op uitwisseling gingen. Een vermoeiende week maar wel vol plezier. We deden allerlei activiteiten en maakten een daguitstap naar Brussel waar we onder andere de Europese Commissie bezochten.

 

26854242_2004120476470691_1372300497_o

Zoals ik al zei, kijk ik met een grote glimlach terug op deze prachtige periode en ben ik zowel mijn ouders, vrienden en school enorm dankbaar voor de steun! Ik werd ondertussen al enkele keren aangesproken door leeftijdsgenoten die zeiden dat ze dit ook graag zouden doen, maar er de moed niet voor hebben. Mijn raad? Gewoon doen en je ziet wel wat er op je afkomt, soms moet je eens durven in het leven en een sprong in het onbekende wagen. Als het bij jou ook al begint te kriebelen kan je altijd bij mij of op de website van AFS Vlaanderen terecht. Ik hoop dat ik toch enkele van jullie heb kunnen inspireren of overtuigen om op je eigen avontuur te gaan, want dit is een ervaring die ze je nooit meer kunnen afpakken en je leert enorm veel dingen bij.

 

Voor de geïnteresseerden is er binnenkort een infoavond waar je al je vragen kwijt kan:

 

thumbnail_infoavonden op smartschool DAS GEO