IKSO is benieuwd!

Oud-leerling in de kijker!

Oud-leerling in de kijker: Karel Van Mileghem

Hoe zou het zijn met de vele oud-leerlingen van onze school? Wij stuurden onze sterreporter Rik Vanmulders op pad …

 

 

Karel Van Mileghem : creatieve duizendpoot

Wie met oud-leerling Karel Van Mileghem aan de praat raakt, weet nooit welke richting het gesprek uitgaat. De kans is groot dat het gesprek over muziek gaat, maar evenzeer over koers, over fondsenwerving voor goede doelen of over zijn werk als videoproducer. Karel was net terug van twee weken draaien in Japan. Hij maakte graag tijd voor een babbel.

Muziek was voor Karel van jongs af een evidentie. Hij heeft het nooit anders geweten. ”Ook IKSO speelde een belangrijke rol in die muzikale ontwikkeling, onder meer door de muzikale avonden. Daarnaast waren er de filosofisch getinte babbels tussen de lessen Frans door met meneer Vercammen, die tijdens onze ‘100 dagen’ mee gitaar kwam spelen op de speelplaats op nummers van Nirvana, Pink Floyd en Rage against the machine. Helemaal op zijn stoïcijnse zelve, dat vond ik erg rock ’n roll”, zegt Karel.

Na zijn humaniora studeerde Karel aan de Rockacademie van Tilburg en journalistiek in Gent. Drie jaar geleden raakte Karel met zijn nieuwe band Jacle Bow (de groep speelde een middagsessie tijdens ‘Boterhammen in de feestzaal’ in IKSO) in de finale van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. De band kreeg kort daarop een platencontract voor 3 albums bij Warner Music. De eerste cd ‘What’s all the mumble about’ (geproducet door Mario Goossens van Triggerfinger) is inmiddels een feit en werd door de pers zeer goed onthaald.

Daarnaast heeft Karel al 10 jaar zijn eigen productiehuis. In die periode maakte hij voornamelijk documentaires voor NGO’s, zoals Greenpeace en Wereldsolidariteit. Momenteel werkt hij volop aan ‘Paradise City’, zijn eerste eigen programma, dat aan de VRT werd verkocht. ”In die reeks trek ik samen met Mario Goossens als presentator naar 12 steden die een fameuze uppercut kregen door de natuur of door de zwakheid van de mens. De pilot werd gedraaid in New Orleans waar orkaan Katrina lelijk huis hield. Nu zijn we net terug van Hiroshima, uiteraard met de atoombom als ramp. Mario gaat op zoek hoe muziek zo’n steden kan helen”, vertelt Karel, die daarnaast ook aan een documentaire werkt over Raymond van het Groenewoud die in 2020 70 wordt.

Met zijn band Jacle Bow zette Karel zich de afgelopen drie jaar keihard in voor ‘Music For Life’. We pikken er één van de drie zeer opvallende acties uit. Naast muziek is koers een andere grote passie van Karel, die om gezondheidsredenen voortijdig met wedstrijdwielrennen moest stoppen. Karel : ”Voor ‘Music For Life’ wilde ik muziek en koersen samenbrengen. Het werd een ecologisch concert in de Brielpoort in Deinze waarbij de artiesten spelen op de elektriciteit die profrenners samentrappen. 15 renners (onder meer Sep Vanmarcke, Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet, Thomas De Gendt,…) op rollen naast artiesten als Coely, Gabriel Rios, Lady Linn en Yevgueni. Organisatorisch een huzarenstukje maar ‘Koers For Life’ bracht 20.000€ op voor ‘Kom Op Tegen Kanker’. Dit jaar slaan we met de band een jaartje over want op het eind van het jaar willen we graag spelen voor een goed doel dat iemand anders op poten zet.”

Tips voor het organiseren van een goed doel? ”Je hebt 3 zaken nodig : een sterk concept, een groot netwerk en een berg onaflatende inzet. Als je die 3 kan combineren, kan je iets straf op poten zetten”, geeft Karel nog graag mee.

PS. Karel is één van de praatgasten in het oud-leerlingencafé op vrijdag 22 maart ’19. Noteren die datum!