IKSO ontdekt andere oorden!

Uitwisseling Rupea

IKSO groet Rupea!

Tijdens de krokusvakantie trokken leerlingen van IKSO naar Roemenië. Ze bezochten Rupea, een klein dorpje centraal gelegen in het land. 

Denderleeuw is sinds 2000 verbroederd met Rupea. Dat wil zeggen dat de twee gemeenten officieel verbonden zijn met elkaar. Het doel is kennis en ervaring uit te wisselen tussen verenigingen, scholen, besturen en alle lagen van de bevolking. Daarvoor organiseren de gemeenten (school)uitwisselingen, tweejaarlijkse culturele reizen, studiebezoeken,… 

Een aantal leerlingen heeft deelgenomen aan een uitwisselingsproject dat liep over twee schooljaren. Vorig schooljaar ontvingen onze leerlingen een week een Roemeense gast, dit jaar was het hun beurt om naar Roemenië te gaan. Wij waren benieuwd hoe zij deze reis hebben ervaren… 

 

Waarom heb je besloten deel te nemen aan dit project?
Jakob: Het is altijd leuk om met je medestudenten naar het buitenland te trekken, je leert tijdens de reis veel nieuwe mensen kennen. Ik hoop dat  we in de toekomst nog eens kunnen afspreken.
Valeria: Ik weet het niet zo goed, het leek me een leuke ervaring. Sefora, mijn vriendin, ging ook mee en dus heb ik besloten om ook mee te gaan.
Luna: Je leert nieuwe mensen kennen, het is een unieke ervaring! Leven in andere cultuur, reizen met je vrienden. Je leert je leerkrachten ook beter kennen!
Sefora; Ik vond het heel interessant om andere culturen te leren kennen. De Roemeense mentaliteit is wel behoorlijk anders dan de onze. Roemenen zijn in het begin redelijk gesloten, maar als je hen leert kennen vallen ze erg mee. Bovendien is Roemenië een onbekend land waar de meeste mensen niet veel van weten, een extra motivatie om mee te doen!

 

 

Wat was het leukste aan deze reis?
Valeria: Je leert een nieuwe cultuur kennen, je kan gratis reizen, het is fijn om een kamer te delen met iemand die je eigenlijk niet kent 😉 ,
Jakob: De nieuwe cultuur, het leven bij een gastgezin in Roemenië. De Roemenen kwamen eerst bij ons wonen en natuurlijk is een gratis reis mooi meegenomen.
Luna: De leuke en gezellige avonden samen, het hele avontuur beleef je samen.
Klara: Omdat ik al in Roemenië heb gewoond vond ik het geweldig om nog eens terug te keren. Het leukste waren de gezellige avonden samen met de medestudenten. Zij leren jouw cultuur kennen en jij die van hen.
Wat heb je geleerd over hun cultuur?
Valeria: Ons Roemeens gastgezin was heel vriendelijk, maar op straat merk je echt dat er een groot mentaliteitsverschil is met België. De Roemenen staan je verwonderd aan te kijken als een andere huidskleur hebt, erg jammer. Ik hoop dat ze in de toekomst ook daar ‘moderner’ denken.
Jakob: In het begin was ik verbaasd. Roemenië heeft een technologische achterstand op West-Europa. Je merkt dat aan alles: de economie, het onderwijs, de wegen, de huizen,.. Ze zijn ook erg conservatief, net zoals Valeria en Sefora al aanhaalden, staan ze negatief tegenover homo’s, buitenlanders,..  Net zoals andere Oostbloklanden is de politiek in Roemenië erg corrupt, de Roemeense jongeren hebben geen vertrouwen in hun leiders.
Luna: Ons gastgezin was heel gastvrij. Goed leven betekent bij hen veel vlees en alcohol.
Klara: Ik heb hun plaatselijke tradities leren kennen, onder andere hun zelf gemaakte wijn ;).  De scholen zijn er ook anders dan hier, zo hebben ze een vast lokaal en willen de leerlingen ook heel graag in het buitenland studeren. Roemenen hechten veel waarde aan tradities.

 

 

Zou je het aanraden aan andere leerlingen?
Jakob: Ja, ik begrijp niet dat er maar zeven leerlingen meegingen. Ik zou alle leerlingen aanraden om mee te gaan, het was een fantastische ervaring.
Valeria: Ja, het was zonder twijfel een van de hoogtepunten van dit schooljaar.
Luna: Absoluut, wie zou niet samen gezellig iets willen drinken met je vrienden na de activiteiten? Een minpuntje was wel het eten. De Roemeense keuken is toch wel verschillend van de onze, ze eten veel vlees. In Roemenië leven ze minder luxueus, de lonen liggen veel lager dan in België. Ik heb mij gerealiseerd dat we hier echt niet te klagen hebben!
Sefora: Ja, het was heel leerrijk, maar de mensen hun mentaliteit is wel anders. Ze staan minder open voor buitenlanders en soms was dat voor mensen zoals ik moeilijk.

 

 

Gaan jullie de Roemeense jongeren nog terugzien?
Jakob: Ja, graag
Valeria: Natuurlijk, ik denk dat het leuk is om elkaar na vijf jaar nog eens terug te zien.
Luna: Ja, absoluut, ik hoop dat hun situatie dan beter zal zijn. Minder armoede, minder corruptie,.. Ik voelde mij direct welkom, ik denk dat iedereen terug naar daar wil.

 

 

Als je nog een betere indruk wil hebben over de reis kan je via deze link de aftermovie bekijken. Veel plezier!!