IKSO heeft talent

Leerling in de kijker

Leerling in de kijker: Jade Linthoudt

Woensdag 29 januari interviewden wij Jade Linthoudt. Jade is opmerkzaam als leerling: Zij studeert dit jaar namelijk af – en dat op haar zestiende! Momenteel studeert Jade latijn-wetenschappen en in haar vrije tijd houdt ze van wielrennen. 

 

Een mooie schoolcarrière 
In de lagere school ondervond Jade al snel dat ze veel te gemakkelijk de lessen kon volgen. Ze ging zo niet graag naar school, omdat de lessen te langdradig waren. Hierdoor kwam ze ook altijd met hoofdpijn naar huis. Haar leerkrachten probeerden haar wel nieuwe uitdagingen te geven, maar met weinig resultaat. In het midden van haar derde leerjaar is ze onmiddellijk naar het vierde leerjaar gegaan. Hiervoor moest ze verschillende testen afleggen, onder andere testen van het CLB. Dit alles was nodig om zeker te weten dat haar overgang van het derde naar het vierde leerjaar vlot zou verlopen.

 

Dit verliep allemaal heel vlot tot in het vijfde leerjaar. Dan was er weer hetzelfde probleem: er waren geen uitdagingen meer voor Jade. Naar het einde van het vijfde leerjaar maakte ze de overgang naar het zesde leerjaar. Ze nam deel aan alle eindproeven en kon vlot naar het middelbaar.  In het middelbaar koos Jade voor Latijn: de grootst mogelijke uitdaging. Haar middelbare schoolcarrière verloopt verder zonder problemen. Er waren geen moeilijkheden met het leeftijdsverschil tussen haar en haar medeleerlingen.

 

Al dit  geeft haar een voorsprong van 2 jaar, waardoor Jade al op haar 16 jaar zal afstuderen aan het IKSO. Graag zou ze volgend jaar geneeskunde studeren aan de universiteit: daarom is ze nu al bezig om de toelatingsproef voor te bereiden.

 

 

Een fantastische carrière als wielrenner

De wielrennersploeg in Glabbeek contacteerde Jade met de vraag of ze wou meerijden met de ploeg. De grote damesploeg, hun visie en de hechte band van het team spraken Jade wel aan. Ze koos ervoor in het team te stappen.

 

‘Ik zou wel graag prof worden,
maar die kans is echt klein.
Maar ik ga daar alles aan doen.’

 

Het liefst zou Jade later professioneel wielrenner worden, daarom traint ze dagelijks en probeert ze zoveel mogelijk deel te nemen aan internationale wedstrijden.

 

Nu ze nog naar het secundair onderwijs gaat, valt dit nog goed te combineren met haar schoolwerk, maar later wordt dit natuurlijk moeilijker. Jade zal hoe dan ook proberen om dit te blijven combineren.

 

De kansen om door te breken tot professioneel wielrenner zijn natuurlijk beperkt, dus Jade wil zeker ook haar diploma geneeskunde halen.

 

 

Omgaan met verlies
Verliezen is altijd balen en teleurstellend, maar zelf probeert Jade tegenslagen van zich af te zetten en gewoon verder te werken naar de volgende uitdaging.

 

‘Dat is altijd wel even moeilijk,
maar ik ga nooit iemand in
diskrediet brengen en ik zal
hem/ haar altijd proficiat wensen.’

 

Wielrennen is een levensstijl waar Jade ook veel voor moet opgeven,
maar zolang ze dit met plezier doet, gelooft ze dat het ook in de toekomst wel zal lukken.