Heropstart voor iedereen

IKSO opent de schoolpoorten

IKSO opende vandaag de poorten voor alle leerlingen

Vanaf vandaag 02/06/2020 konden onze leerlingen van het 1ste tot en met het 5de jaar eindelijk weer naar school. De leerlingen van het 6de jaar zagen de voorbije weken al hun vrienden terug op school. Vandaag was hun laatste dag voor de blokperiode. Zij bereiden zich vanaf nu voor op de examens die half juni van start gaan.

De Vlaamse overheid laat het aan de scholen over om alle leerlingen maximaal naar school te laten komen. Dat moet natuurlijk binnen het kader van het Veiligheidsdraaiboek en alle coronamaatregelen moeten in acht genomen worden. “Het was weeral een helse taak, maar beide sites van IKSO zijn coronaproof,” aldus preventie-adviseur Erwin De Brabanter. “De risicoanalyse werd gemaakt en we hebben alles uit de kast gehaald om dit mogelijk te maken,” voegt hij er nog aan toe. De leerlingen zitten in bubbels van maximaal 14 en dus komt de helft van de klas in de voormiddag en de andere helft in de namiddag. Zowel deze morgen, als deze namiddag verliep alles vlekkeloos.

   
 

Volgens adjunct-directeur Bruno Bronselaer is de opstart in de campus Nieuwstraat voor het 1ste en 2de jaar prima gegaan. Alle leerlingen gedroegen zich gedisciplineerd en volgden het circulatieplan feilloos op. “Ook de pauzes verliepen uitstekend. Iedereen hield voldoende afstand en droeg ook het mondmasker,” aldus dhr. Bronselaer. Alle leerlingen worden tijdens de pauze in hun eigen bubbel opgevangen.

   
 

Na weken van afstandsonderwijs laat de overheid gelukkig toe om de klasdeuren opnieuw te openen voor alle leerlingen. Directeur Nico Van den Borre: “Wij hebben vanaf dag 1 van de crisis onze verantwoordelijkheid genomen en gezorgd voor onze leerlingen, want wij wilden hen niet thuis aan hun lot overlaten en hen zomaar wat opdrachten opsturen. Wij willen er zijn voor hen en dat is onze verdomde plicht.” Alle leerlingen kregen 15 à 20 uur les via Smartschool LIVE vanaf de eerste dag van de sluiting van de scholen. Op die manier werd de leerachterstand tot een minimum beperkt en kon het leren gewoon doorgaan. “Volgens de leerkrachten is het grootste deel van het leerprogramma gezien. Deze lessen op school laten ons toe nog enkele hiaten op te lossen en een nog beter zicht te krijgen op de situatie,” voegt de directeur er nog aan toe. Eind juni volgt er dan een examenperiode voor de 5de en de 6de jaars. Dit is een essentieel sluitstuk van het schooljaar voor de 3de graad. Zij kunnen nog eens alles op alles zetten en volop studeren voor een goed resultaat. Voor de leerlingen van het 6de jaar is dit een cruciaal leermoment alvorens zij de poorten van het hoger onderwijs binnen treden.

   
 

Ik ben vooral blij dat we alle leerlingen, zonder uitzondering, hebben kunnen laten terugkeren naar school. Voor het welzijn en welbevinden is dat cruciaal. Het was keihard werken om dit georganiseerd te krijgen, maar het is ons gelukt,” zegt Joost Delcourt, adjunct-directeur Middenstraat. We zagen veel blije gezichten, weliswaar verstopt achter het mondmasker.

   
 

Het is fantastisch hoe ons personeel hiermee omgaat, want zij horen van andere scholen dat die hun poorten gesloten houden. Daar zijn sommige leerlingen al een tijdje in vakantiemodus. Voor onze leerlingen is het niet fijn van hun vrienden te moeten horen dat ze niet meer naar school moeten en dat ze geen examens hebben. IKSO legt de lat hoger omdat we weten dat onze leerlingen hier in de toekomst de vruchten zullen van plukken. De inhaalbeweging zal voor hen veel kleiner zijn. Zij bouwen nu een voorsprong op waar ze volgend jaar zullen van profiteren.

Veiligheid primeert en we doen er alles aan om het risico op besmetting te beperken. Iedereen moet hier natuurlijk aan meewerken. Het secretariaat en het onderhoudsteam zorgt voor extra veiligheid:

  • aan de schoolpoorten: desinfectie handen
  • sensibilisering afstand houden in de gangen
  • begeleiden toiletbezoek
  • stewards op speelplaats
  • onthaal aan het loket
  • drukwerk bezorgen

Het onderhoudspersoneel zorgt permanent voor de desinfectie van deuren, trappen, banken, toiletten.

 
 

Het was een fijn terugzien op school. Hopelijk volgen er voor iedereen nu enkele leuke lesdagen.

Voor de 5des en de 6de nadien: veel succes met de examens gewenst!